1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to Lightroom Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to register and post your first thread under Help on the menubar above. You're also welcome to join our newsletter, download our free Lightroom Quick Start eBook and explore our other FAQ resources.
    Dismiss Notice

Single click to open

Discussion in 'Photoshop for Lightroom Users' started by goproguy, Aug 31, 2017.

  1. goproguy

    goproguy New Member

    Joined:
    Jan 24, 2014
    Messages:
    48
    Location:
    Houmakilikau, Tongatapu, Tonga
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Windows 8 64-bit
    Lightroom Version:
    4.x
    Lightroom License:
    Perpetual (Standalone)
    I just got CC a couple days ago. I just started using Bridge today and noticed that I have to single click to select and double click to open. I want to know if there is a way to make it so I can single click to open. I hate double click.

    Thanks
     
  2. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,211
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.12 / CC 2015.12
    Lightroom License:
    CC Subscription
    You can right-click and then choose 'Open', but I would rather double click.
     
  3. Gnits

    Gnits Active Member

    Joined:
    Mar 21, 2015
    Messages:
    814
    Location:
    Dublin, Ireland.
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    6.12 / CC 2015.12
    Lightroom License:
    CC Subscription
    In Windows File Explorer you can control the click / double click behaviour. This might be a work around.

    upload_2017-8-31_10-36-33.png

    To get to this option ...
    Click on the Start Icon and type in File Explorer Options .....

    I cannot say if changing this option will have any impact on Bridge behaviour.
     
  4. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,211
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.12 / CC 2015.12
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I would expect not. Bridge is not File Explorer.
     
  5. Gnits

    Gnits Active Member

    Joined:
    Mar 21, 2015
    Messages:
    814
    Location:
    Dublin, Ireland.
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    6.12 / CC 2015.12
    Lightroom License:
    CC Subscription
    I agree .... but there is a remote possibility that Bridge may pick up on o/s default behaviour, but would not be optimistic.

    For what goproguy may be looking for .... using single click on an Explorer window may be a workaround.
     
  6. JohanElzenga

    JohanElzenga Lightroom Guru Staff Member Lightroom Guru

    Joined:
    Jul 2, 2015
    Messages:
    5,211
    Location:
    Netherlands
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.12.x Sierra
    Lightroom Version:
    6.12 / CC 2015.12
    Lightroom License:
    CC Subscription
    It's up to him, but that hardly sounds as a viable workaround to me. Bridge has many more options than Explorer, so I assume he's not using Bridge for no reason. I think he has just to learn to live with double click (or right-click).
     
  7. goproguy

    goproguy New Member

    Joined:
    Jan 24, 2014
    Messages:
    48
    Location:
    Houmakilikau, Tongatapu, Tonga
    Lightroom Experience:
    Intermediate
    Primary OS:
    Windows 8 64-bit
    Lightroom Version:
    4.x
    Lightroom License:
    Perpetual (Standalone)
    I thought as much. I have file explorer set up that way now. BTW, it doesn't change bridge settings. I am in a class and have to use bridge, besides, file explorer is junk.
     
  8. Gnits

    Gnits Active Member

    Joined:
    Mar 21, 2015
    Messages:
    814
    Location:
    Dublin, Ireland.
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    6.12 / CC 2015.12
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Good to know for sure. Thanks.
     
  9. Conrad Chavez

    Conrad Chavez Active Member

    Joined:
    Nov 30, 2012
    Messages:
    181
    Lightroom Experience:
    Power User
    Primary OS:
    Mac 10.11.x El Capitan
    Lightroom Version:
    6.10 / CC 2015.10
    Lightroom License:
    CC Subscription
    If you don't mind using the keyboard, pressing Enter should be the same as a double-click; it should open the selected item in whatever application is associated for it in Bridge.
     
  10. Hoggy

    Hoggy Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2012
    Messages:
    386
    Location:
    Wisconsin
    Lightroom Experience:
    Advanced
    Primary OS:
    Windows 10
    Lightroom Version:
    6.10 / CC 2015.10
    Lightroom License:
    CC Subscription
    Since the OP is using windows, this should be a solution..

    Download and install X-Mouse Button Control (it's free), here.

    In the options, you'll be able to change the left mouse button to act as a double-click for the Bridge window/program.
     
    Roelof Moorlag likes this.

Share This Page